Grupy dyskusyjne   »   Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie

Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie




1 Data: Pa?dziernik 13 2010 05:43:26
Temat: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: tippyland 

Moze ktos uzytkuje lub uzytkowal ww. samochod i odpowie na pytanie czy
warto sie w cos takiego pchac? Czy Partner z tym silnikiem pociagnie
bez problemow przyczepe ok. 350-500kg? Jak z niezawodnoscia, co sie
najczesciej psuje, na co zwrocic uwage przy kupnie?




2 Data: Pa?dziernik 13 2010 14:50:54
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: icek2 

W dniu 2010-10-13 14:43, tippyland pisze:

Moze ktos uzytkuje lub uzytkowal ww. samochod i odpowie na pytanie czy
warto sie w cos takiego pchac? Czy Partner z tym silnikiem pociagnie
bez problemow przyczepe ok. 350-500kg? Jak z niezawodnoscia, co sie
najczesciej psuje, na co zwrocic uwage przy kupnie?
miałem wersje furgon
1.6 hdi 75km 2007r

przyczepe ciągneło bez problemu :)
tzn. demon prędkosci to nie był, ale bez przesady - dawało rade jezdzic

mi zepsuły sie... wszystkie zamki :)
poza tym: lac i jechac :)


--
pozdros
icek

3 Data: Pa?dziernik 13 2010 16:39:54
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: Aleksander 


Moze ktos uzytkuje lub uzytkowal ww. samochod i odpowie na pytanie czy
warto sie w cos takiego pchac? Czy Partner z tym silnikiem pociagnie
bez problemow przyczepe ok. 350-500kg? Jak z niezawodnoscia, co sie
najczesciej psuje, na co zwrocic uwage przy kupnie?

Mam dokladnie Partnera z 2007 1.6 HDI 90KM.
W miare dynamiczny (jak na te moc i bude).
Niskie spalanie - srednie ok 6l ON.
Rudej póki co nie widac.
Nic sie nie zepsulo.
(nie liczac uszczelki miski olejowej, która
poprawiono przy pierwszym przegladzie).

Jak masz jakies szczególowe pytania, to smialo.

Pozdrawiam,
Aleksander.

4 Data: Pa?dziernik 13 2010 21:13:08
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: WOJO 

Mam dokladnie Partnera z 2007 1.6 HDI 90KM.
W miare dynamiczny (jak na te moc i bude).
Niskie spalanie - srednie ok 6l ON.
Rudej póki co nie widac.
Nic sie nie zepsulo.
(nie liczac uszczelki miski olejowej, która
poprawiono przy pierwszym przegladzie).
Jak zachowuje sie dmumasa oraz zawieszenie z tylu ? Mam koszmarne
doswiadczenia ze starszym, firmowym rocznikiem 2.0 hdi...
Kolo dwumasowe wymieniane srednio co 40tys, a zawieszenie tylne z kolami
ustawionymi /-\ to podobno "standard" po 100tys km :)
Takich "drobnostek" jak padajace poduszki silnika, pekajacy (zeliwny)
element mocujacy klamki drzwi bocznych czy pierdolaca sie wycieraczka tylna,
które dostarczaly nam zawsze rozrywki w smutnym, nudnym i bezbarwnym
uzytkowaniu tegoz zloma nie wspomne :)
WOJO

5 Data: Pa?dziernik 13 2010 21:49:24
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: Aleksander 

Jak zachowuje sie dmumasa oraz zawieszenie z tylu ?

Dwumasa - a jakie są objawy padającej dwumasy ?
Bo póki co ok 65.000km - to nic niepokojącego nie zaobserowałem.

Mam koszmarne doswiadczenia ze starszym, firmowym rocznikiem 2.0 hdi...
Kolo dwumasowe wymieniane srednio co 40tys, a zawieszenie tylne z kolami ustawionymi /-\ to podobno "standard" po 100tys km :)

Co do kół /-\ - to one takie ciut pochylone to już przy odbiorze autka były ;)
Na razie też nic złego - ale fakt też, że ciężarów specjalnych na codzień
nie wożę.

Takich "drobnostek" jak padajace poduszki silnika, pekajacy (zeliwny) element mocujacy klamki drzwi bocznych czy pierdolaca sie wycieraczka tylna, które dostarczaly nam zawsze rozrywki w smutnym, nudnym i bezbarwnym uzytkowaniu tegoz zloma nie wspomne :)

No to widocznie poprawili - mieli czas - to jeden z ostatnich modeli
w starej budzie - no albo mam wyjątkowe szczęście do udanego ezgemplarza :)

Pozdrawiam,
Aleksander.

6 Data: Pa?dziernik 13 2010 21:47:30
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: Marcin "Kenickie" Mydlak 

W dniu 2010-10-13 21:13, WOJO pisze:

Jak zachowuje sie dmumasa oraz zawieszenie z tylu ? Mam koszmarne
doswiadczenia ze starszym, firmowym rocznikiem 2.0 hdi...
Kolo dwumasowe wymieniane srednio co 40tys, a zawieszenie tylne z kolami
ustawionymi /-\ to podobno "standard" po 100tys km :)

Ciekawe rzeczy wypisujesz. W Partnerze 1 i 1FL z dwulitrowych diesli był tylko silnik RHY - niewysilona jednostka 90KM, która charakteryzowała się tym, że ... np. dwumasowego koła zamachowego nie miała. Jedyne dwumasy w tym silniku to koło pasowe na wale i na wałku alternatora. Obie dość tanie i żywotne (150-200kkm).
Co do belki tylnej to się zgodzę, choć była ona wzmocniona w porównaniu z tą z 306/Xsary. Jeśli przy 100kkm koła były pochylone _mocno_, to auto było po prostu przeciążane.

--
Marcin "Kenickie" Mydlak
Wrocław, GG:291246, Skype:kenickie_pl
P307 2.0HDi/90
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

7 Data: Pa?dziernik 13 2010 23:10:25
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: WOJO 

Ciekawe rzeczy wypisujesz. W Partnerze 1 i 1FL z dwulitrowych diesli był
tylko silnik RHY - niewysilona jednostka 90KM, która charakteryzowała się
tym, że ... np. dwumasowego koła zamachowego nie miała. Jedyne dwumasy w
tym silniku to koło pasowe na wale i na wałku alternatora. Obie dość tanie
i żywotne (150-200kkm).

Możliwe - nie ja to pchałem do serwisu, więc mogłem coś pomerdać z nazwą,
jednak jakieś koło padało z tą właśnie częstotliwością i naprawy oscylowały
w okolicach 2000.

Co do belki tylnej to się zgodzę, choć była ona wzmocniona w porównaniu z
tą z 306/Xsary. Jeśli przy 100kkm koła były pochylone _mocno_, to auto
było po prostu przeciążane.

Z tym się zgodzić nie mogę, no chyba, że elektryczne matariały instalacyjne
można uznać za wystarczające przeciążenie.
WOJO

8 Data: Pa?dziernik 13 2010 22:17:20
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: Waldek Godel 

Dnia Wed, 13 Oct 2010 23:10:25 +0200, WOJO napisał(a):

Możliwe - nie ja to pchałem do serwisu, więc mogłem coś pomerdać z nazwą,
jednak jakieś koło padało z tą właśnie częstotliwością i naprawy oscylowały
w okolicach 2000.

Koło pasowe osprzętu, koszt około 350 zł, czas wymiany - w okolicach 40
minut. Od - tu dokładnie nie pamiętam, strzelam z pamięci - 2003-2004 roku
ma poprawioną konstrukcję i w zasadzie nie ma już z nim problemów, więc nie
ma też potrzeby wymian.
Firma podpisuje wszystkie faktury serwisowi w ciemno?

--
Pozdrowienia, Waldek Godel
Co to jest tradycja? Tradycja co jest coś ekstra. Chodzi o to że jak my im
wydamy Zakajewa to oni nam muszą oddać samolot. Właśnie na zasadzie tej
tradycji.. to stara tradycja. Jeszcze od początku.. lotnictwa. Ekstradycja.

9 Data: Pa?dziernik 13 2010 23:54:52
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: WOJO 

Koło pasowe osprzętu, koszt około 350 zł, czas wymiany - w okolicach 40
minut. Od - tu dokładnie nie pamiętam, strzelam z pamięci - 2003-2004 roku
ma poprawioną konstrukcję i w zasadzie nie ma już z nim problemów, więc
nie
ma też potrzeby wymian.
Firma podpisuje wszystkie faktury serwisowi w ciemno?
Gdy samochody były na gwarancji aso twierdziło, że to wina użytkownika i tak
właśnie się kończyły rozmowy.
Samochody były rzeczywiście z 2001 czy 2002 roku kupione jako nowe z salonu.
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że wyeliminowali jeden problem w 2003-2004
roku i od tego czasu wszystko już jest cacy :)
Od 2005 roku nie siedziałem w niczym co zaczyna się na "F" :)
Przepraszam, w 2009 raz jechałem, słuchając cały 18 km odcinek narzekań
właściciela na 3 letniego Scenica po wymianie silnika w którym zatrzymał się
wał na panewkach....
WOJO

10 Data: Pa?dziernik 13 2010 23:52:59
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: Waldek Godel 

Dnia Wed, 13 Oct 2010 23:54:52 +0200, WOJO napisał(a):

Samochody były rzeczywiście z 2001 czy 2002 roku kupione jako nowe z salonu.
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że wyeliminowali jeden problem w 2003-2004
roku i od tego czasu wszystko już jest cacy :)
Od 2005 roku nie siedziałem w niczym co zaczyna się na "F" :)


Nie wierz, nikt w końcu cię nie zmusza, żebyś wierzył faktom.
Koła pasowe w okolicach roku 2002-2003 kiedy się zaczynał problem ich
wymian kosztowały w okolicach 600-700 zł w ASO (bo w normalnym handlu ich
jeszcze nie było, zamienników też nie)
Obecne ceny, oryginał (dokładnie to koło które montuje fabryka do silnika):
http://allegro.pl/kolo-pasowe-citroen-fiat-peugeot-hdi-corteco-org-i1233097956.html
zamienniki (wielu mechaników twierdzi, że lepsze niż oryginał):
http://allegro.pl/kolo-pasowe-citroen-peugeot-2-0-hdi-2-2-hdi-nowe-i1257733503.html#gallery

licząc, że mechanik będzie przez czas wymiany drapał się po dupie, więc
wymianę robił tylko drugą ręką, zajmie mu to wtedy godzinę, więc przyjmijmy
100 zł, z kołem 260-280 zł.
W cenach z 2003 roku, z podwójną robocizną (albo pojedyńczą w ASO) wyjdzie
1000 zł

--
Pozdrowienia, Waldek Godel
Co to jest tradycja? Tradycja co jest coś ekstra. Chodzi o to że jak my im
wydamy Zakajewa to oni nam muszą oddać samolot. Właśnie na zasadzie tej
tradycji.. to stara tradycja. Jeszcze od początku.. lotnictwa. Ekstradycja.

11 Data: Pa?dziernik 14 2010 09:17:26
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: Marcin "Kenickie" Mydlak 

W dniu 2010-10-14 00:52, Waldek Godel pisze:

W cenach z 2003 roku, z podwójną robocizną (albo pojedyńczą w ASO) wyjdzie
1000 zł


Czyli ASO złapało klienta idealnego - łatwowiernego łosia, który - po pierwsze - da sobie wmówić, że zepsuł, po drugie - zapłaci horrendalne pieniądze, bo to przecież i tak nie z jego bezpośredniej kieszeni.
I weź tu kup człowieku nowe auto, nie znając się zbytnio. :/

--
Marcin "Kenickie" Mydlak
Wrocław, GG:291246, Skype:kenickie_pl
P307 2.0HDi/90
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

12 Data: Pa?dziernik 14 2010 08:48:50
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: Waldek Godel 

Dnia Thu, 14 Oct 2010 09:17:26 +0200, Marcin "Kenickie" Mydlak napisał(a):

Czyli ASO złapało klienta idealnego - łatwowiernego łosia, który - po
pierwsze - da sobie wmówić, że zepsuł, po drugie - zapłaci horrendalne
pieniądze, bo to przecież i tak nie z jego bezpośredniej kieszeni.
I weź tu kup człowieku nowe auto, nie znając się zbytnio. :/

Ale ja swoją wiedzę o cenach w ASO z tamtego okresu czerpię z własnego
poznawania faktu istnienia pasowego koła dwumasowego i konieczności jego
wymiany w Partnerze, firmowym zresztą. Czyli da się, wystarczy trochę
zdrowego rozsądku.

--
Pozdrowienia, Waldek Godel
Co to jest tradycja? Tradycja co jest coś ekstra. Chodzi o to że jak my im
wydamy Zakajewa to oni nam muszą oddać samolot. Właśnie na zasadzie tej
tradycji.. to stara tradycja. Jeszcze od początku.. lotnictwa. Ekstradycja.

13 Data: Pa?dziernik 14 2010 10:10:39
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: Marcin "Kenickie" Mydlak 

W dniu 2010-10-14 09:48, Waldek Godel pisze:

Dnia Thu, 14 Oct 2010 09:17:26 +0200, Marcin "Kenickie" Mydlak napisał(a):

Czyli ASO złapało klienta idealnego - łatwowiernego łosia, który - po
pierwsze - da sobie wmówić, że zepsuł, po drugie - zapłaci horrendalne
pieniądze, bo to przecież i tak nie z jego bezpośredniej kieszeni.
I weź tu kup człowieku nowe auto, nie znając się zbytnio. :/

Ale ja swoją wiedzę o cenach w ASO z tamtego okresu czerpię z własnego
poznawania faktu istnienia pasowego koła dwumasowego i konieczności jego
wymiany w Partnerze, firmowym zresztą. Czyli da się, wystarczy trochę
zdrowego rozsądku.


Ty swoją tak. Mnie ciekawią ten wymiany czegoś co padało co 40kkm, kosztujące 2kzł każda. No chyba, że to padała pompa commonraila, od zalewania jakąś nieznaną bajurą.

--
Marcin "Kenickie" Mydlak
Wrocław, GG:291246, Skype:kenickie_pl
P307 2.0HDi/90
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

14 Data: Pa?dziernik 14 2010 09:23:25
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: Waldek Godel 

Dnia Thu, 14 Oct 2010 10:10:39 +0200, Marcin "Kenickie" Mydlak napisał(a):

Ty swoją tak. Mnie ciekawią ten wymiany czegoś co padało co 40kkm,
kosztujące 2kzł każda. No chyba, że to padała pompa commonraila, od
zalewania jakąś nieznaną bajurą.

Pompa nie pada, pada zawór regulacyjny wysokiego ciśnienia. I pompa w baku.

--
Pozdrowienia, Waldek Godel
Co to jest tradycja? Tradycja co jest coś ekstra. Chodzi o to że jak my im
wydamy Zakajewa to oni nam muszą oddać samolot. Właśnie na zasadzie tej
tradycji.. to stara tradycja. Jeszcze od początku.. lotnictwa. Ekstradycja.

15 Data: Pa?dziernik 14 2010 13:47:50
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: WOJO 

Czyli ASO złapało klienta idealnego - łatwowiernego łosia, który - po pierwsze - da sobie wmówić, że zepsuł, po drugie - zapłaci horrendalne pieniądze, bo to przecież i tak nie z jego bezpośredniej kieszeni.
I weź tu kup człowieku nowe auto, nie znając się zbytnio. :/


To akurat szefo woził do ASO i on ze swojej kieszeni płacił faktury. :)
WOJO

16 Data: Pa?dziernik 14 2010 12:26:59
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: Marek P. 

Jak zachowuje sie dmumasa oraz zawieszenie z tylu ? Mam koszmarne
doswiadczenia ze starszym, firmowym rocznikiem 2.0 hdi...
Kolo dwumasowe wymieniane srednio co 40tys, a zawieszenie tylne z
kolami ustawionymi /-\ to podobno "standard" po 100tys km :)
Takich "drobnostek" jak padajace poduszki silnika, pekajacy (zeliwny)
element mocujacy klamki drzwi bocznych czy pierdolaca sie wycieraczka
tylna, które dostarczaly nam zawsze rozrywki w smutnym, nudnym i
bezbarwnym uzytkowaniu tegoz zloma nie wspomne :)

Ja służbowym 2.0 HDi zrobiłem 350 tys. Raz wymieniane koło dwumasowe i 2
razy regenerowana belka skrętna (auto jeździło na stałe praktycznie puste).
Tylna wycieraczka która samoczynnie właczała się i wyłączała (tego nigdy nie
próbowałam naprawiać), Cieknące miejsce na antenę (występowało we wszystkich
partnerach w firmie) - załatałem silikonem szklarskim. Wiecej awarii poza
eksploatacyjnymi nie było. Olej wymianiełam co 15 tys. Auto ten przebieg
zrobilo w 4 lata. Oryginalne wtryski i turbo.

--
Marek P.

17 Data: Pa?dziernik 14 2010 12:13:21
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: Waldek Godel 

Dnia Thu, 14 Oct 2010 12:26:59 +0200, Marek P. napisał(a):

Ja służbowym 2.0 HDi zrobiłem 350 tys. Raz wymieniane koło dwumasowe i 2
razy regenerowana belka skrętna (auto jeździło na stałe praktycznie puste).

Koło dwumasowe którego nie ma? Gratulacje!!!!


--
Pozdrowienia, Waldek Godel
Co to jest tradycja? Tradycja co jest coś ekstra. Chodzi o to że jak my im
wydamy Zakajewa to oni nam muszą oddać samolot. Właśnie na zasadzie tej
tradycji.. to stara tradycja. Jeszcze od początku.. lotnictwa. Ekstradycja.

18 Data: Pa?dziernik 14 2010 22:03:45
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: Marcin "Kenickie" Mydlak 

W dniu 2010-10-14 13:13, Waldek Godel pisze:

Dnia Thu, 14 Oct 2010 12:26:59 +0200, Marek P. napisał(a):

Ja służbowym 2.0 HDi zrobiłem 350 tys. Raz wymieniane koło dwumasowe i 2
razy regenerowana belka skrętna (auto jeździło na stałe praktycznie puste).

Koło dwumasowe którego nie ma? Gratulacje!!!!

Chyba, że pasowe, o czym już pisaliśmy - mogło nie przeżyć 350kkm.
Do Marka - możesz uszczegółowić swoją wypowiedź?

--
Marcin "Kenickie" Mydlak
Wrocław, GG:291246, Skype:kenickie_pl
P307 2.0HDi/90
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

19 Data: Pa?dziernik 17 2010 22:51:54
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: Marek P. 

Chyba, że pasowe, o czym już pisaliśmy - mogło nie przeżyć 350kkm.
Do Marka - możesz uszczegółowić swoją wypowiedź?

Aż zerknąłem do faktury. Chodziło o koło pasowe.
Wypowiedż i tak miała na celu zdementowanie pogłosek o awaryjności tych
silników.
--
Marek P.

20 Data: Pa?dziernik 14 2010 06:37:09
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie - VW Caddy 1.9
Autor: tippyland 

On 13 Paź, 16:39, "Aleksander" <f...@fake.fake> wrote:

Mam dokladnie Partnera z 2007 1.6 HDI 90KM.
W miare dynamiczny (jak na te moc i bude).
Niskie spalanie - srednie ok 6l ON.
Rudej póki co nie widac.
Nic sie nie zepsulo.
(nie liczac uszczelki miski olejowej, która
poprawiono przy pierwszym przegladzie).

Jak masz jakies szczególowe pytania, to smialo.

Czytam o typowych bolaczkach tego modelu. Z tego co pisza samochody te
glownie maja problem z zawieszeniem, dokladniej z padajaca tylna
belka. Po jakim czasie nalezy spodziewac sie problemow z tym
elementem, jaki jest koszt naprawy i ile taka belka wytrzymuje po
ewentualnej naprawie/regeneracji?

Jeszcze jedno pytanie, czy ktos ujezdzal VW Caddy i ma porownanie? Czy
te samochody w ogole mozna jakos do siebie porownac? Czy Caddy bedzie
bardziej wygodny, ekonomiczny, niezawodny?

21 Data: Pa?dziernik 14 2010 14:48:39
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie - VW Caddy 1.9
Autor: Waldek Godel 

Dnia Thu, 14 Oct 2010 06:37:09 -0700 (PDT), tippyland napisał(a):

Czytam o typowych bolaczkach tego modelu. Z tego co pisza samochody te
glownie maja problem z zawieszeniem, dokladniej z padajaca tylna
belka. Po jakim czasie nalezy spodziewac sie problemow z tym
elementem, jaki jest koszt naprawy i ile taka belka wytrzymuje po
ewentualnej naprawie/regeneracji?

na to pytanie nie ma odpowiedzi, bo ona się sypie nie ze zużycia a z
korozji.
Dokąd uszczelniacze łożysk są dobre - będzie żyła.
Jak polecą uszczelniacze - korozja załatwi łożyska w kilka miesięcy.

Statystycznie wytrzymuje kilka lat. Zestaw naprawczy do starego Berlingo
jest śmiesznie tani, robota też nie jest droga (jeżeli nie trzeba
tulejować), więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby co jakiś czas wymienić
dla świętego spokoju, łączny koszt z robocizną powinien wyjść jakieś 200 zł
Do nowego to już trochę droższe jest, ale znów bez przesady. Oprócz tego
nowe nie są aż tak stare, żeby się tym martwić.

--
Pozdrowienia, Waldek Godel
Co to jest tradycja? Tradycja co jest coś ekstra. Chodzi o to że jak my im
wydamy Zakajewa to oni nam muszą oddać samolot. Właśnie na zasadzie tej
tradycji.. to stara tradycja. Jeszcze od początku.. lotnictwa. Ekstradycja.

22 Data: Pa?dziernik 14 2010 15:49:30
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie - VW Caddy 1.9
Autor: kml 

tippyland wrote:

On 13 Paź, 16:39, "Aleksander" <f...@fake.fake> wrote:
Jeszcze jedno pytanie, czy ktos ujezdzal VW Caddy i ma porownanie? Czy
te samochody w ogole mozna jakos do siebie porownac? Czy Caddy bedzie
bardziej wygodny, ekonomiczny, niezawodny?

W pewnej firmie kurierskiej stoją VW caddy w wersji SDI, rocznik zbliżony OIDP. Stoją w serwisie non stop - awaria są ciągle i za każdym razem coś innego. Opinie o samochodach bardzo złe i ten model jest uważany za wyjątkowo zawodny.

--
pozdrawiam
kml

23 Data: Pa?dziernik 13 2010 16:51:46
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: krzysiek82 

W dniu 2010-10-13 14:43, tippyland pisze:

Moze ktos uzytkuje lub uzytkowal ww. samochod i odpowie na pytanie czy
warto sie w cos takiego pchac?

Może nie partner ale berlingo, 2009 rok obecny przebieg ok 140tyś km samochód w stanie średnim co prawda eksploatowany cały dzień na kiepskich wiejskich drogach. Silnik wycieki (usuwali na gwarancji) padły wtryski nie uwzględnili gwarancji. Padł amorek a drugi jak nówka też nie uwzględnili. Generalnie auto wydaje się być delikatne. W tej samej firmie jeździ golf II 1.6td jego wartoć bo poniżej kosztów samych przeglądów citroena i jakoś nie chce się zepsuć :) silnik 1.6HDI fakt faktem jest cichy i w miarę dynamiczny ale ja bym go prywatnie dla siebie nie kupił. Podobno padające wtryski to normalka. (potwierdził to mechanik w ASO wzruszając ramionami) Reasumując jeśli auto nie będzie ganiane po gównianych drogach (hmm czy takie są w polsce :)?) to trochę wytrzyma.

--
krzysiek82

24 Data: Pa?dziernik 13 2010 19:13:08
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: kml 

tippyland wrote:

Moze ktos uzytkuje lub uzytkowal ww. samochod i odpowie na pytanie
czy warto sie w cos takiego pchac? Czy Partner z tym silnikiem
pociagnie bez problemow przyczepe ok. 350-500kg? Jak z
niezawodnoscia, co sie najczesciej psuje, na co zwrocic uwage przy
kupnie?

W znajomej firmie jezdzi taki z roku 2008 bodajze. Pierwsza rzecz to
natychamiast zrobil sie makabryczny luz przedniego fotela - ASO mówi,
ze TTTM i maja to w dupie. Bardzo szybko wytarly sie tarcze hamulcowe
OIDP to ~30kkm. Byla dociagana pokrywa zaworów zeby zlikwidowac
jakies zapocenie. Na 2 przegladzie byla "plukana skrzynia" czyli
zabieg majacy na celu odmulenie jej pracy.

Generalnie to 1,6 HDI 90km jest calkiem zwawy i samochodem jezdzi sie
przyjemnie. Nie mniej jednak firma mówi, ze jak sie skonczy gwarancja
to sprzedaja go bo sie boja o ewentualne awarie jednostki napedowej.
Samochód ma ciezkie  zycie bo dostaje srogo w palnik a pomimo tego
pomiedzy przegladami bierze 0,5l oleum. Niestety nie znam dokladnie
wszystkiego, ale ogólna konkluzja jest taka ze Partner jest naprawde
ok i nie ma z nim problemów jednakze jest planowany na 4 lata i
raczej nie dluzej.

Uwazaj na samochody po firmowe bo ich stan techniczny moze byc
baaardzo rózny.

--
pozdrawiam
kml

25 Data: Pa?dziernik 13 2010 23:37:31
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: Andrzej 

Witam,
podepne się pod temat, bo interesuje mnie w szczególności ten silnik
1,6 90 km. Jest on montowany równiez w innych markach. Czy ten silnik
ma jakies typowe bolączki, np. padające turbo albo coś innego? Patrząc
od strony konstrukcyjnej czy przy tych silnikach jest koło dwumasowe,
wiem że w jego mocniejszej wersji czyli 109 koni jest już dwumasówka.
I jeszcze sprawa związana z filtrem cząstek stałych, podobno (no
właśnie podobno ;)) silnik ten (wersja 90 koni) potrafi spełnić norme
Euro4 bez filtra cząstek stałych. Ale jest jak jest w rzeczywistości?
Czy ktoś wie czy ten silnik posiada filtr cząstek stałych?
Pozdrawiam

26 Data: Pa?dziernik 14 2010 10:27:12
Temat: Re: Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie
Autor: Przemysław Bernat 

Dnia Wed, 13 Oct 2010 23:37:31 -0700 (PDT), Andrzej napisał(a):

Witam,
podepne się pod temat, bo interesuje mnie w szczególności ten silnik
1,6 90 km. Jest on montowany równiez w innych markach. Czy ten silnik
ma jakies typowe bolączki,

Mam styczność z dwoma Focusami z 1,6 TDCI 90km. To jest to ten sam silnik
co 1,6HDI w cytrynach. Auta mają delikatnie ponad 100 tyś km przebiegu.
Palą od 5,1/100km przy bardzo delikatnej jeździe, do 7l/100km przy korkach
i upalaniu. Jedyne co się psuje to rura powietrzna do turbo. ASO wymieniało
na gwarancji, więc pojęcia nie mam ile to kosztuje. 


--
Pozdrawiam,

Przemek

Peugeot Partner 2007 1.6 HDI - opinie



Najnowszy film z Video.V10.pl więcej »
WEC 2014 - sezon w skrócie