Grupy dyskusyjne   »   Wybór obiektywu do D60 - fotografia kulinarna

Wybór obiektywu do D60 - fotografia kulinarna



1 Data: Maj 27 2012 12:27:31
Temat: Wybór obiektywu do D60 - fotografia kulinarna
Autor: Łukasz Kula 

Cześć,

    Szukam obiektywu, którego mógłbym użyć z moim D60 do amatorskiej fotografii kulinarnej. Jakieś sałatki, jogurty i tego typu rzeczy. Mam starego Nikkora 50/1.8, ale męczy mnie już ręczne ustawianie ostrości (poza tym mamy XXI wiek - ileż można).

    Znalazłem kilka szkiełek które wydają się ciekawe. Podaję je w kolejności od tych, do których jest mi najbliżej z wszystkich branych pod uwagę cech i powodów (rozdzielczość, AF, jasność, cena, jakość wykonania):
    1) Nikkor AF-S DX Micro 40 mm f/2.8G - http://u.42.pl/2IAo
    2) Tamron SP AF 60 mm f/2.0 Di II LD (IF) - http://u.42.pl/2IAl
    3) Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G - http://u.42.pl/2IAn
    4) Nikkor AF-S Micro 60 mm f/2.8G ED - http://u.42.pl/2IAm

    Z jednej strony chciałbym mieć lepszy AF, a z drugiej nie chcę, żeby okazało się, że nowe szkło ma jakieś dziwne wady optyczne lub cechuje je mniejsza rozdzielność niż znalezionego gdzieś na strychu Nikkora 50/1.8.

    Proszę o poradę.

Dziękuję i pozdrawiam,
Łukasz

--
http://lukaszkula.blogspot.com/



2 Data: Maj 27 2012 23:40:42
Temat: Re: Wybór obiektywu do D60 - fotografia kulinarna
Autor: Mateusz Ludwin 

Rzecze Łukasz Kula:

Z jednej strony chciałbym mieć lepszy AF, a z drugiej nie chcę, żeby
okazało się, że nowe szkło ma jakieś dziwne wady optyczne lub cechuje je
mniejsza rozdzielność niż znalezionego gdzieś na strychu Nikkora 50/1.8.

A nie możesz użyć jakiegoś lepszego kita? Np. 18-105. Przecież to nie makro,
żebyś walczył o skalę odwzorowania, a po przymknięciu do F8 i tak nie
zauważysz różnicy.
--
Omniscient, omnipotent, omnipresent, without judgment

Mateusz Ludwin                             mateuszl [at] gmail [dot] com

3 Data: Maj 28 2012 00:05:34
Temat: Re: Wybór obiektywu do D60 - fotografia kulinarna
Autor: mt 

Łukasz Kula pisze:

Cześć,

Szukam obiektywu, którego mógłbym użyć z moim D60 do amatorskiej fotografii kulinarnej. Jakieś sałatki, jogurty i tego typu rzeczy. Mam starego Nikkora 50/1.8, ale męczy mnie już ręczne ustawianie ostrości (poza tym mamy XXI wiek - ileż można).

Znalazłem kilka szkiełek które wydają się ciekawe. Podaję je w kolejności od tych, do których jest mi najbliżej z wszystkich branych pod uwagę cech i powodów (rozdzielczość, AF, jasność, cena, jakość wykonania):
1) Nikkor AF-S DX Micro 40 mm f/2.8G - http://u.42.pl/2IAo
2) Tamron SP AF 60 mm f/2.0 Di II LD (IF) - http://u.42.pl/2IAl
3) Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G - http://u.42.pl/2IAn
4) Nikkor AF-S Micro 60 mm f/2.8G ED - http://u.42.pl/2IAm

Z jednej strony chciałbym mieć lepszy AF, a z drugiej nie chcę, żeby okazało się, że nowe szkło ma jakieś dziwne wady optyczne lub cechuje je mniejsza rozdzielność niż znalezionego gdzieś na strychu Nikkora 50/1.8.

A potrzebujesz bardzo płytkiej GO? Jak nie, to pierwsza propozycja jest najlepszym kompromisem jakości do ceny. Jak bierzesz jeszcze pod uwagę 50-kę, to jest jeszcze AF-S 50/1.8, tańszy o jakieś 600 zł od wersji 1.4

--
marcin

Wybór obiektywu do D60 - fotografia kulinarna



Grupy dyskusyjne